bar-delivery-icon-white Created with Sketch. Fri frakt i hele Norge
Stars Created with Sketch. 4,8 Stjerner på Trustpilot (Les omtalene)
Climate Created with Sketch. Klimanøytral

Ofte kjøpt sammen

Har du riktig sittestilling i din ergonomiske kontorstol? 🤦🏼‍♀️

Written by: Anniken

|

|

Time to read min

Vi kan snakke om ergonomi og ergonomiske møbler døgne rundt. Du kan bruke tusenvis av kroner på pene og ergonomiske kontorstoler eller møbler hvert år for å unngå arbeidsrelaterte skader. Men om sittestillingen din ikke er riktig og ligner på han fyren i bildet over, hjelper ikke å sitte i en kontorstol med 100 forskjellige funksjonaliteter. Tenk da, du sitter så lenge i den stolen, selv sagt har sittestillingen har noe å si. Det å ha en feil sittestilling ved skrivebordet kan være en meget smertefull opplevelse. Feil sittestilling kan fort føre til nakke og ryggsmerter, så det er viktig å sitte helt riktig når du skal tilbringe flere timer ved skrivebordet. Kanskje du allerede har smerter? Det er heldigvis hjelp å få. Start med å lese våre tips til hvordan du kan forbedre sittestillingen din nedenfor. I denne bloggen ønsker vi å komme med noen raske tips på hvordan vi anbefaler deg å sitte i kontorstolen som du elsker så mye. Alt fra setehøyde til hvordan ryggen bør forholde seg til ryggstøtten. 

Sittestilling og ergonomisk kontorstol: Tips og trisk ✔️

Sittestilling i ergonomisk kontorstol

Det kan være vanskelig å finne den riktige sittestillingen, og det er faktisk flere grunner til dette. Først og fremst, så er det veldig vanskelig å finne en god og riktig sittestilling. Variasjon er et av stikkordene, men det er visse forhåndsregler du bør ta når du tilbringer mye tid foran skrivebordet:

Velg en riktig og ergonomisk kontorstol

Før vi går videre, er det virkelig viktig å tenke at en ergonomisk kontorstol er meget viktig. Riktig sittestilling er avhengig av at du velger en kontorstol som oppfyller noen bestemte krav. Stolen skal minst ha 5 hjul, slik at du kan sitte i en stabil posisjon og bevege deg lett rundt på gulvet. For å gjøre dette enda enklere anbefaler vi at du går til innkjøp av et stolunderlag. Underlaget hindrer også riper og ”kjøremerker” på gulvet.

 

For å få riktig sittestilling, bør du ha mulighet til å justere setehøyden og dybden av stolen. Du bør også ha muligheten til å justere ryggstøtten, slik at stolen kan tilpasses høyden og kurven på ryggen din. Stolryggen skal støtte korsryggen og bør ikke være høyere enn skulderbladene dine. Støtten til korsryggen bør være i beltehøyde slik at ryggen din forblir rett. Husk at du alltid bør sørge for at du ikke bøyer deg når du sitter ved skrivebordet. Her har du en fantastisk artikkel om hvilken funksjoner er det som er viktig for en ergonomisk kontorstol. 

sittestilling i ergonomisk kontorstol

Sittestilling tips #1: Posisjonering - setehøyde

Du trodde kanskje sittestilling handler kun om overkropp. Nope! Det er hele kroppen som gjelder. Til og med tærne dine for å være litt mer detaljert! 😅 Men, underkroppen din er like viktig som overkroppen for en sunn ergonomisk riktig arbeidsstilling. Hoftene skal sitte så langt bak på stolen som mulig, med knærne bøyd i 90 grader eller mer. Å plassere dem litt høyere enn knærne kan også hjelpe med å lindre stramhet. 


I tillegg er det best å opprettholde ca. 5 cm mellomrom mellom kanten av setet og baksiden av knærne. Å ha en setepute som er for kort eller for lang kan lett føre til ubehag i bena og knærne. Dersom du synes din hev senk pult eller kontorstolen er litt for høy for deg, bør du skaffe deg et underlagg eller steppunderlag for føttene slik at du kan beholde riktig vinkel i hoftene. 


 • - Hoftene være noe høyere enn knærne
 • - Det skal være omtrent 90° vinkel i knærne
 • - Fotsålene skal ha full kontakt med gulvet
 • - En enkel og grei regel er at du kan stille inn stolhøyden til samme høyde som nedre del av kneskålen din når du står vendt mot stolen

Sittestilling tips #2: Posisjonering - armlener

Du tenker sannsynligvis ikke for mye på håndleddene og armlenene dine mens jobber, men du har sannsynligvis følt at det verker etter en lang dag med tasting. Armlener er like viktig å tenke på når det kommer til riktig sittestilling. For å forhindre belastning, start med å plassere tastaturet på eller litt under uthvilt albuehøyde. Håndoverflaten skal være i rett linje som hele armen. Pass på at håndleddene jobber i en nøytral vinkel. 


 • - Armlenene skal være posisjonert i omtrent samme høyde som albuene dine er i når du sitter med 90° bøy i albuene, og armene henger inn til siden av kroppen mens skuldrene er avslappet

Sittestilling tips #3: Posisjonering - ryggstøtte

Du må huske at funksjonene som er på en ergonomisk kontorstol er bygd for en grunn. Blant annet ryggstøtte. En ryggstøtte er ment for å støtte deg for ikke å bue ryggen og hjelpe deg med å holde en naturlig form i kroppen. Du ønsker å avlaste kroppsvekten til ryggstøtten så ofte som mulig. Men pass på at du ikke sitter i en enkelt stilling over lengre tid. Selv den beste holdningen er ikke sunn over lengre tid! 


 • - Ryggstøtten tilpasses slik at nedre del av ryggstøtten presses mot korsryggen
 • - Ryggstøttene på stolene følger som regel den naturlige kurven til ryggen, ryggstøtten bør tilpasses kurven til brukeren.
 • - Korsryggen kurver inn, mens bekkenet og midtre del av ryggen kurver ut, på grunn av dette så tilpasses nedre del av ryggstøtten til korsryggen

Hvorfor er dette viktig?

Trenger vi egentlig å snakke om hvorfor ergonomisk kontorstol og en riktig sittestilling er viktig? 🤪 Husk, helsen din er viktigste investeringen i ditt liv. Den er også viktigste formuen du har. Vi alle må ta vare på helsen. Når vi har den, tenker ikke vi så mye på den, men den dagen smertene sneaker seg inn og setter seg i rygg, skulder eller nakkemuskelen angrer vi sterkt at vi ikke tenkte så mye på hvordan kropsholdning vi har i mens vi jobber. 


De som jobber innen kontorarbeid, blir ofte sittende i flere timer i strekk i samme stol. Riktig tilpasning av stolen kan hjelpe til å forhindre belastningsplager som oppstår hyppigere med dårlig tilpasset arbeidsstilling. Husk, riktig tilpasning vil minske risiko for belastningsplager og holder deg frisk som en fisk 😄


 

Pass på at du

 • - Sitter avslappet med skuldrene
 • - Har full kontakt med gulvet med hele fotsålen

Pass på at du ikke

 • - Sitter uten benkontakt med gulvet
 • - Har armlenene for høyt slik at du sitter med skuldrene hevet
 • - Sitter med ryggstøtten for lavt slik at den presser mot bekkenet istedetfor korsryggen

KONKLUSJON

Vi har nå påpekt dette 100 ganger. Det å ha riktig sittestilling er meget viktig. En ergonomisk kontorstol kan hjelpe til en viss grad. Men en riktig sittestilling  hjelper deg å jobbe mer bevist som igjen kan bidra til en bedre og sunnere mental og fysisk jobbhelse. Vi har en tendens til å glemme hvor viktig helsen egentlig er for oss. Hvis du faktisk sette deg ned og gjennomfører og implementerer disse ergonomiske prinsippene i hverdagen din, garanterer vi at du får det så mye bedre og mer energisk på jobben. 


 

Husk en siste ting, du blir ikke perfekt over natten. Sett deg et mål at du husker en regel pr dag eller uke. sett på alarm, sett regelen i kalenderen og husk å gjøre det hver eneste dag. Sakte men sikker, blir kroppen vandt med å huske disse reglene og plutselig kjører den på autopilot og trenger ikke en gang anstrenge deg for å huske. Hjernen vil bare huske disse ergonomiske prinsippene og gjør jobben for deg! 🥰 Her er de 10 prinsippene som er lurt å huske: 


 

1- Hold hodet rett og unngå C-nakke når du ser på pc-skjermen. 50-60 cm avstand fra øynene til skjermen. 

2- Ha en lett tilbakelent rygg, Trekk skuldrene bak og ha dem senket. Øvre skjermhøyde bør være i pannehøyde

3- Albuene bør være 90 grader, inntil kroppen og overarmen parallelt med gulvet. Hvil 2/3 av underarmene på skrivebordet

4-  Håndleddet bør være avslappet mens du bruker tastatur eller mus.

5- Tilbehør og arbeidsverktøy bør være så nær deg som mulig. Plasser tastaturet der hendene naturlig faller ned

6- Korsryggen bør støttes med en pute slik at du har en S-formet rygg.

7- Ha hoftene i 90 grader eller bredere stilling mens du sitter. Dersom mulig, ha hellende posisjon på setet.

8- Føttene må enten være på gulvet eller hvis nødvendig ha en støtte under 

9- Husk å variere arbeidsstillingen ved å stå mer. Hev senk pult kan hjelpe. 

10- Ha korte pauser i arbeidstiden. Hjelper mot produktivitet og sunnere mental helse. 

Leave a comment